Hopp til innholdet

Hva er en tannpleier ?

En tannpleier er autorisert helsepersonell som har en treårig bachelorutdanning ved universitet eller
høgskole og gir en bachelorgrad i tannpleie. Tannpleierens hovedfokus er å forebygge sykdom i
tenner og tannkjøtt. Tannpleieren arbeider innen to hovedområder: folkehelsearbeid og
klinikkarbeid. Innen begge områder er det elementer av informasjon, opplæring og undersøkelse av
pasienters tenner, tannkjøtt og munnhygiene. Eksempler på klinikkarbeid er:

  • Undersøke av tenner, tannkjøtt, slimhinner, ta røntgenbilder ved behov og stille diagnose
  • Fjerne plakk (bakteriebelegg), tannstein og misfarging fra tenner
  • Stille diagnoser og utføre systematisk behandling av tannkjøttsykdommer
  • Observere og vurdere munnhulelidelser
  • Instruere og veilede deg i å ivareta din egen tannhelse, med fokus på instruksjon i
    munnhygiene, kosthold og bruk av fluorid
  • Samarbeide med tannleger og spesialister
  • Bleking av tenner

 

Tannpleierne yter sine tjenester etter regler som er fastsatt i Lov om helsepersonell, og utfører sitt
arbeid i samsvar med de krav som stilles til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp.

Hva gjør en tannpleier?

Når du har time hos tannpleier vil tannpleieren, som tannlegen, vurdere tennene og munnen din.
Gjennom samtale vil du og tannpleieren komme frem til hva dere kan gjøre i fellesskap for å ta vare på tannhelsen din.

Tannpleieren tilbyr behandling av tannkjøttsbetennelser og henviser videre til spesialist ved behov. Ved karies(hull i tannen) og andre behandlingskrevende funn/tilstander får du ny time hos tannlegen.

Tannpleier tar de fleste rutinekontrollene hos Tannlege Rune Kvaran

ALLMENN TANNBEHANDLING

Ved rutineundersøkelser blir det vanligvis tatt røntgenbilder for å supplere en grundig klinisk
undersøkelse av tenner, tannkjøtt og slimhinner. Vi fjerner tannstein, belegg og misfargninger, samt
pensler med fluoridlakk om nødvendig. Eventuelle behandlingskrevende funn blir vist og forklart og tilpasset etter ditt behov.

Tannkjøttbetennelse

Det finnes ulike grader av betennelse i tannkjøttet og behandlingen blir tilpasset deg etter behov. I
hovedsak blir tannstein og plakk (bakteriebelegg) fjernet fra tann- og rotoverflater, samtidig som en
vektlegger veiledning i godt renhold for å forebygge at ny tannstein og plakk dannes.

Et friskt tannkjøtt er lyserødt og fast. Er tannkjøttet rødt, hovent, ømt, med blødning fra mellomrommene, kan dette være tegn på tannkjøttbetennelse. Blir det ikke holdt rent i munnen daglig, kan det utvikle seg til gingivitt eller periodontitt.

Gingivitt er tannkjøttsbetennelse uten tap av beinfestet rundt tannen og behandles ved at du optimerer din munnhygiene etter behandlerens råd, dette inkluderer ofte bruk av elektrisk tannbørste og for eksempel tannstikker. Behandleren vil rense bort bakteriebelegg (plakk) og tannstein fra tennene. Målet er at du får friske forhold i munnen, at du forstår din egeninnsatts og at gingivitt ikke utvikler seg til periodontitt.

Periodontitt er en mer alvorlig tannkjøttsbetennelse, og ved diagnose er målet å stanse utviklingen av sykdommen. Du vil få grundig veiledning og opplæring i daglig renhold av tennene som vil inkludere at du bruker en kombinasjon av elektrisk tannbørste, mellomromsbørster/ tannstikker eller lignende.

Tannpleier/tannlege utfører en grundig rens både over og under tannkjøttet, ofte med bedøvelse, for å fjerne tannstein og bakteriebelegg. Dersom tapet av beinfestet rundt en eller flere tenner er alvorlig og omfattende vil du bli henvist til en spesialist, noen ganger for operasjon av tannkjøttet. Målet er at du skal ha gode og funksjonelle tenner, gjerne livet ut.

FOREBYGGING

God tannhelse er viktig. Det påvirker oss i stor grad i hverdagen. Undersøkelser viser at tannhelsen har innvirkning på livskvaliteten vår. Med enkle grep kan du selv påvirke din tannhelse. Både kostvaner og god daglig munnhygiene, hjelper deg til å unngå de store utgifter til tannbehandling.

God munnhygiene er viktig for å forebygge plakk (bakteriebelegg), tannstein, hull i tennene (Karies), tannkjøttssykdommer og dårlig ånde. Steller du tennene riktig, skal de normalt holde livet ut.

Generelle råd for god munnhygiene

  • Puss tennene morgen og kveld, bruk tanntråd, tannstikkere, interdental børster (små flaskekoster) eller lignende daglig for å rengjøre mellomrommene.
  • Bytt tannbørste så snart busten spriker, men minimum 4-6 ganger året. Bytt også hvis du har hatt febersykdommer. Dette gjelder også børstehodene på de elektriske tannbørstene.
  • Bruk en tannpasta som har 1450 ppm. fluoridinnhold i seg. De fleste har det, men vær obs på at bleketannpastaer ofte har mindre fluoridinnhold og da må du supplere med fluor tabletter eller fluoridskylling i tillegg.
  • Lytt til rådene som behandleren din gir deg, de er individuelt tilpasset dine behov. Derfor vil noen få anbefalt å bruke tannstikker, noen mellomromsbørster (flaskebørster) og andre en kombinasjon.
  • Å unngå sukkerholdige mat og drikke reduserer hull i tennene vesentlig.
  • Dine slimhinner og tannkjøtt vil bli negativt påvirket av nikotin – å slutte å røyke eller snuse er en god investering i egen generelle helse så vel som tannhelse – spør oss gjerne om råd.

HVORFOR SKAL JEG BRUKE TANNTRÅD, TANNSTIKKERE EL LIGN.?

Når man børster tenner med vanlig eller elektrisk tannbørst, rengjøres tre av tannens fem sider.
Mellom tennene samler det seg lett bakterier og belegg som ikke kan børstes bort. Derfor er det nødvendig at du også bruker noe til daglig renhold av mellomrommene, både for å unngå karies, tannkjøttsbetennelse, men også dårlig ånde.

DÅRLIG ÅNDE

Vi alle har alle i mer eller mindre grad, bakteriebelegg i munnen = plakk. Mengden avhenger av hvor flink du er til å holde rent i munnen. Bakteriene i plakk produserer syre som kan føre til hull i tennene, i tillegg til illeluktende svovelforbindelser som kan gi dårlig ånde. Behandlingen er å følge rådene for god munnhygiene, se over.

Dårlig ånde kan også komme fra tunge, svelg og mage. Noen ganger kan det hjelpe å skylle med SB12 eller bruke sink sugetabletter. Fås på apotek.

TANNSTEIN

Tannstein kommer når mineraler fra spytt binder seg med plakk på tennene og forsteines. Tannstein har en ru overflate som er ideelt grunnlag for mer plakkdannelse. Bakteriene i plakken kan føre til karies og/eller tannkjøttbetennelse.

Hvis du har tannstein er det lett å få misfarginger på tennene fra for eksempel kaffe, te, vin, tobakk/nikotin og soya.

TANNBLEKING

Vi tilbyr blekeskinner til hjemmebleking dersom dine tenner egner seg for dette. Det vil si, at tennene
dine kan ikke ha syreskader, ubehandlet huller, kroner og/eller fasetter i front eller tannkjøttbetennelse. Det må alltid foretas en rutineundersøkelse med røntgen før bleking.

En avstøpning blir tatt og plastformer tilpasset dine tenner blir fremstilt. Skinnene fyller du selv med blekemiddel, som du bruker fra 2-4 timer om dagen eller om natten. Noen opplever at tennene blir
mer sensitive under blekeprosessen og bør ikke bleke hele natten igjennom.

Dette har ingen praktiskbetydning annet enn at prosessen til ønsket resultat kan ta litt lenger tid å oppnå. Blekeskinnene kan du ta vare på og brukes om igjen dersom du ønsker å friske opp blekeprosessen etter en tid. Du kan da få kjøpt blekemiddel hos oss.

Før tannbleking anbefales det at du får renset dine tenner fri for plakk, misfargninger og tannstein.

FJERNING AV OVERFLATISK MISFARGING

Fjerning av overfladiske misfargninger kan gjøres på flere måte. Ofte er det en kombinasjonsbehandling. Eksempel kan være manuell fjerning av tannstein som skrapes bort fra tennene, etterfulgt av pussing med pussepasta. Air scaler (ultralyd) som slår bort tannsteinen og airflow som blåser misfarging av tennene.

Airflow er en blanding av salt og vann, som blåses på tennene dine, ikke ulikt sandblåsning, men selvfølgelig tilpasset munnen. Ved hjelp av denne teknikk forsvinner overfladisk misfarging, som kommer fra maten vi spiser, kaffe, te, vin, soya og nikotin. Og du vil oppleve at dine tenner blir litt hvitere og helt glatte.

Airflow behandling har andre fordeler og hos tannpleieren inngår Airflow som en fast del av behandlingen av gingivitt og periodontitt. Dette fordi airflow også eliminerer annet enn bare misfargning.