Hopp til innholdet

Kjeveortopedi

HVA ER EN KJEVEORTOPED / REGULERINGSTANNLEGE?

Innenfor tannlegefaget finnes det flere spesialiteter, og en av de er kjeveortopedi. Kjeveortopedi har som mål å diagnostisere og behandle tennenes eller kjevenes stilling. Behandling kan utføres i alle aldre, men det er ofte bedre muligheter for å rette enkelte bittfeil hos barn, fordi de forstatt vokser.

For å bli spesialt i kjeveortopedi må man først ta en 5-åring tannlegeutdannelse etterfulgt av en 3-årig videreutdanning i kjeveortopedi. Under videreutdanningen lærer man å behandle mange forskjellige bittfeil, og å samarbeide med andre spesialiteter for å oppnå en helhetlig tannbehandling.

Ved å velge en spesialist i kjeveortopedi har man mulighet til å få refusjon for behanding, dersom det er aktuelt (se Helfo.no).

DE VANLIGSTE BITTFEILENE SOM REGULERINGSTANNLEGER BEHANDLER

  • Overbitt (tennene i overkjeven biter langt foran tennene i underkjeven)
  • Trangstillinger og tenner som har feil frembruddsretning
  • Kryssbitt
  • Manglende permanente tenner

 

LES MER HOS NORSK KJEVEORTOPEDISK FORENING HER

HVORDAN RETTES BITTFEIL ELLER SKJEVE TENNER?

Det er flere ulike behandlingsmåter for bittfeil eller skjeve tenner.

  • Gom: Dette er en tannregulering som man tar av og på selv, den sitter på tennene ved hjelp av en bøyle og et par klammere. Egner seg best for barn som fortsatt har melketenner å miste, og brukes oftest for å rette på kryssbitt eller lage mer plass i tannbuen.
  • Fast regulering: Dette er klosser (brackets) som sitter på hver tann, med en streng som sklir gjennom klossene. Klossene kan være grå (metall) eller gjennomsiktig (porselen/plast). Når buen sklir gjennom klossene beveger tennene seg langsomt. Påk klinikken brukes Damon Q og Damon Clear brackets.
  • Lingual regulering: Dette er fast tannregulering, men sitter på baksiden av tennene så det ikke synes fra utsiden.
  • Gjennomsiktige skinner: Kalles ofte «aligners» og Invisalign er det mest kjente merket, som også brukes på denne klinikken.

Valg av reguleringstype baseres på individuelle behov og ønsker, samt bittfeilen.

ETTER BEHANDLING

Tenner kan flytte på seg etter endt regulering. For å motvirke dette finnes det ulike løsinger. Mest vanlig er det å lime en gulltråd på baksiden av fortennene og å sove med en gjennomsiktig skinne på natten.